Hyvän mielen blogikirjoitus

Minulta on kysytty jaksatko odottaa 2021 lokakuulle Hawaii Ironmania! Olen kaikille vastannut rehellisesti. Minulla on aikaa odottaa. Odottaa ja näyttää. Itseluottamus ei ole vielä 110% en muuten tuollaisia kyselisi tuossa kuvassa. Paransin tänään aikaa tammikuun huippujuoksusta 7min. Eli juoksin n 15sek kovempia kilometrejä. Samalla sykkeellä.

TrainingPeaks maailma. Hyvä renki huono isäntä lause pitää täydellisesti paikkansa. Olen kuitenkin sen verran kokenut urheilija että ilman noita tolppiakin pystyisin kunniakkaasti treenaamaan. Kun en ihan jokaiseen nippelitietoon halua/jaksa tarttua käytän treenitarkkuutena IF (Intencity factor) ja tss (Training stress score) pisteitä verraten niitä edellisvuoteen. Nyt juuri sain tuon niin sanotun peruskuntokauden 12vko purkkiin. Ja yllätys yllätys vuosi 2019 ja 2020 CTL134 eli samat pisteet mutta ovat tulleet hyvin eri tavalla. Olen tämän kauden treenannut määrällisesti vähemmän 1.5-2h viikko mutta IF. ollut 0.4 korkeampi tämän hetken arvo 0.72.

Hyvät pohjat on siis tehty. Tästä eteenpäin kevät lähtee täysin eri suuntaan 2019 vuoden kanssa. Nimittäin viime vuonna oli jo huhtikuun 24pvä Ironman North-American mestaruuskisat. Nyt 2020 on Porin Yyterissä toukokuun alkupuolella Puolimaraton:) siis pyörä 94km+ puolimaraton. Vakavasti ottaen henkisesti upea kevät tulossa. Ja pystyn samalla treenaamaan kovempaa ja vähemmän. Sen vuoksi tuo otsikkokin on. Hyvän mielen blogikirjoitus.

Lupasin myös kertoa miten valmistaudun ennakolta suunniteltuun tärkeään harjoitukseen. Käytetään nyt malliesimerkkinä vaikka tämän päivän Pyhäjärvijuoksua 27km.

Niin minulla on tilastointuna 100 Pyhäjärvijuoksua vuodesta 1990 lähtien. Tämä tietenkin on vahva pohja valmistautumiselle. Toinen tärkeä kriteeri on että tätä ei ikinä juosta kevyellä viikolla (mikä muka kevyt viikko)! Siinä on lähtötilanne. Päästään seuraavalle tasolle koska harjoittelu pitää olla myös nousujohteista nämä juoksut noudattaa samaa kaavaa. Tammikuussa tai helmikuussa ei juosta vuoden parasta tulosta. Sitten tulee mukaan hienosäätö, minun valmennettavat ja minä itse tiedän noin kuukauden ennakkoon koska tuo juoksu tehdään. Se on siellä ajatuksissa harmaana mutta tiedostettavissa.

Harjoitusviikko. Siellä se Pyhis odottaa sunnuntai aamulla. Kovaa harjoittelua on ollut vähintään 14 tai 21 päivää. Pyhisviikolla on tietenkin paljon muutakin treeniä. Ja tänä talvena varsinkin tiukka AP Trainer yhteistreeni lauantaisin. Loppuviikkoa kohden juoksut kevenevät ja makailen enemmän bootseissa. Katselen helmikuun tilastoja ja kelejä. Kovaa on juostu ja kovaa juostiin jo tammikuussa Apan kanssa. Venyttelen enemmän, varmaan kyllä makailenkin enemmän.. tätä varmaan pitäis kysyä Tuulilta:) Viikonloppu lähenee olo niin normaali kuin 1250tss/vkolla voi olla. Kaikki rutiinit on samat syön hyvin, illalla vielä pieni pussi lakua, kun kaloreita on palanut ihan riittävästi koko viikon. Menen nukkumaan aikaisin lauantain Trainer painaa jaloissa, laitan heikolla hetkellä tsempauksen itselleni Instagramiin. Meneekö kovempaa kuin tammikuussa? Meni 7min olen erittäin onnellinen!

Tämä oli vaan yksi esimerkki harjoitus filosofiastani. Se perustuu rutiineihin, faktaan, lepoon, harjoitteluun ja datatietoon. Kaikki muut ovat epäolennaista. Huomenna alkaa siis uusi 84pvä (12vko) jakso joka tulee olemaan erilainen kuin seitsemän edellistä. Mukavaa alkavaa kevät viikkoa kaikille Kohti Konaa faneille!