Epäonnistuminen Kona19

Kirjoitan heti tähän alkuun että kaikille varmasti tulee selväksi. Harjoittelin tähän vuoteen vain yksi tavoite ajatuksissa. Vain voitto riittää, muut ovat hävittyjä sijoja. Ja toinen seikka, tämä on terapeuttinen raskas kirjoittaa mutta sitte se on tehty.

Ironman World Championship 2019. Kilpailuaamu on Konalla maaginen sitä ei pysty mitenkään sanoin kuvaamaan. Saavun kisapaikalle n.2h ennen starttiani. Nyt on siis ensimmäinen vuosi kun ikäryhmät lähtevät aaltolähtöinä 5min välein. Itse olen 3. aallossa 15min ensimmäistä AG lähtöä perässä joka oli 18-39v miehet. Legendaarinen Kona AG-massalähtö n.2000 kilpailijaa on historiaa. Tiesin etukäteen että tämä ratkaisu tulee tuottamaan minulle ongelmia.

Noin 30min ennen oman lähtöryhmän starttia meidät ohjattiin omiin lähtökarsinoihin. Olo oli kuin Gladiaatoreilla. Ali’i drive n.300m oli täynnä jännittyneitä kilpailijoita lähtökarsinoissaan. Yleisö, omaiset ja läheiset pääsivät elämään siinä jännityksessä mukana, lähes veteen menoon asti. Siinä myös pahimpien kilpakumppaneitteni katseet törmäsivät väkisinkin, kaikki oli voitettavissa kunto ja lataus oli niin kova. Tunne tulee vieläkin läpi yli 2kk kisan jälkeen.

Omassa lähtöryhmässäni oli n 450 kilpailijaa. Lähdin niin oikealta uimaan kuin se vain oli mahdollista. Sain loistavan startin ihan puhtaaseen veteen. Mainingit olivat todella kovat, joten en ollut ihan varma pääsinkö ykkösryhmän mukaan. Mutta uintivauhti tuntui hyvältä ajattelin ihan sama ei tätä kisaa uintiin hävitä. Ongelmia tuli kun käännyttiin takaisinpäin 1.9km kohdalla. Ennen minua lähteneitä hitaampia uimareita alkoi olla jo ryhmittäin edessä. Toki olin tähän varautunut mutta ne tulivat aikaisemmin mitä odotin. Viimeiset sadat metrit meni välillä ihan rintauinniksi kun samassa kasassa olimme meidän lähdön 1:00 uimarit, ja edellisten lähtöjen 1:05, 1:10, ja 1h15min uimarit. Ilman tuota hässäkkää olisin varmasti uinut elämäni parhaan uinnin. Mutta helpotus oli suuri kun nousimme tanskalaisen Bent Andersenin kanssa samaan aikaan uinnissa. Hän on lähes aina uinut Konalla 55-56min. Moninkertainen KonaChamp 6x.

Nyt tämä kaikki on minulle uutta kun nousin vedestä T1. Väkeä oli teltassa niin paljon ettei meinannut ulos päästä. Vaikka ohitin uinnissa useita satoja. Mutta arvioin että olen jossakin tuhannen paikkeilla. Sillä olihan siellä samassa vaihtoalue hässäkässä minua paljon aikaisemminkin lähteneitä kilpailijoita. Tässä samalla sattui ensimmäinen virhe. Olen aina juonut yksi tai kaksi mukia vettä mutta nyt sain vajaan mukin josta lähes kaikki kaatui päälleni! Seuraava vaaran paikka oli pyörälle nousu sen otin niin rauhassa ja tarkasti ettei vaan kukaan tule päälleni. Selvittiin joten kisa voi alkaa.

Kauhea määrä kilpailijoita edessä ajattelin kun nousin ”yleisö-EK”:ta ylös ja laskin alas. Hermostunutta koheltamista kanssa kisaajilla joka vähän tarttui minuunkin. Ajattelin kun päästään turvallisesti QueenK tilanne alkaa rauhoittumaan. Mutta väkeä on ja ajavat aikas paljon hitaampaa kuin minä itse. Jälkeenpäin muistelen että juominen uinti 1h +27c vesi+ pyörän ensimmäiset 1h30min nestettä meni ihan liian vähän. Tähän syy oli se, että ohitettavia oli niin paljon ja samalla piti olla hyvin tarkkana ettei tehot pääse nousemaan liian koviksi. Konalla ehdoton yläraja oli minulla pyörällä FTP73% eli 219w (uusi tehomittari). Tilanne alkoi normaalisoitua kun lähdettiin kipuamaan Hawin nousua ylös ja sivutuuli oli voimistumaan päin. Jalat tuntuivat erittäin hyviltä. Koitin juoda sillä lämpötila on voimakkaasti nousussa. Välillä juomat tulivat takaisin suuhun mutta se ei ole ensimmäinen kerta.

Niin usein, myös tänäkin vuonna Kawaihain monttu on kilpailun käännekohta. Itse selvisin siitä voitokkaasti mutta yksi sarjani ennakkosuosikeista Andreas Niedrig DEU joka kilpaili vielä muutama vuosi sitten PROtasolla oli ohitaessani hänet ihan finaalissa. Siinä kohtaa arvelin (vaihtoon 50km) että olin siirtynyt kärkeen tai ainakin TOP3. Jalat ja pää pelaa edelleen mainiosti ja pystyn helposti pitämään vaadittua tehoa yllä. Vaihtoon n. 30km. Sitten tapahtuu se mitä koko pyöräosuuden olen odottanut. Jalabert saavuttaa minut mutta vauhti on lähes samaa mitä itselläni. Seuraan tilannetta taaempana ja ajattelen että kaverin pää ei tule kestämään jos teen ohituksen ja nostan hetkeksi tehon ftp80%. No eihän se kestänytkään vaan pian tultiin ohi ja kovaa. Muistan kun ajattelin että siinä on Jalabertin juoksut juostu! Saavuin erittäin hyvä voimaisena T2.

Juostessani isoa vaihtoaluetta pitkin avojaloin se on kisan hirvein kohta. Sillä jalat tuntuvat puupötköiltä mutta tuolloin ne oli voittajan jalat ajattelin. Teen melko hitaan vaihdon koska haluan nauttia viimeisestä osuudesta juoksusta täysillä. Tiesin että Tuuli on noin kilometrin päässä huutamassa väliaikaa ja sijoitusta. Kärjessä Sweitsin mies n 3:40 ja toisena olevaan Jalabertiin vajaa minuutti. Ihanne tilanne, nyt malttia toistin itselleni. Sain väliaikoja muiltakin suomalaisilta, kärjen kanssa sama vauhti Jalabertin selkä lähestyy 40sek! Aliidraivin takaisin päin tultaessa voimakkaat sähköiskut (krampit) iskivät reisiin siis molempiin yhtä aikaa ihan puskista. Pelästyin todenteolla. Joskus kauan, kauan sitten takareidet krampannut mutta ei ikinä etureidet. Koitan muuttaa vähän juoksutekniikkaa ja pudottaa frekvenssiä alemmas. Juon, juon niin paljon että tulee myös osa ylös. Ei auta mutta yritän. Näen Tuulin mutta en pysty puhumaan mitään. Tuuli sanoo sanat: Erot ovat kärkeen pysyneet samana mutta takaa tulee kovaa Ranskan Philip! Tuuli huutaa vielä perään nyt pitää Kaitsu yrittää. Nousen Palaniroudia ylös (hitaasti) en saa enään jalkoja toimimaan. Edessä on laavakenttä jossa olen aina ollut paras. Vauhti hiipuu en pysty kävelemään, en pysähtymään koska matka päättyisi siihen. Askel on matala horjuva saavun maaliportin alle. Pettymys on valtava edelleen kun kirjoitan tätä. Mutta kyllä se jossain vaiheessa antaa myöten.

Kun lyödään peliin ihan kaikki se on raadollista. Jos onnistut se on yhtä juhlaa. Jos epäonnistut kannat tuskan yksin. Mitä tulevaisuus tuo tulleessaan sitä ei oikein kukaan vielä tiedä. Mutta mä juoksin tänään Jyränvuoren lenkin todella hyvin. Kirjoittelen vielä enne vuoden vaihdetta osan 3. #imtry