Energy Lab juoksu

Viime yö ei mennyt ihan putkeen. Heräsin 2:30 ja sen jälkeen ei unta enää riittänyt. Näin heikosti minulle ei ole vielä koskaan käynyt täällä. Yleensä aina pystyy nukahtamaan pienen valvomisen jälkeen. Tiesin että tämä kostautuu päivällä kahta kauheampana väsymyksenä, ja niin kävikin. Teinkin harkitun päätöksen, ja nukuin 30min päiväunet iltapäivällä. Ehkä ensi yönä unta riittäisi aamuun asti.

Kello on samaa mieltä, heikosti menee..

Aamutoimet aikaisin ja päivän treenin pariin, joka oli pyörä 40km + juoksu Energy Labilla 2x7km. Kaitsu ajoi pyörällä Waikoloasta Energy Labille, jonne ajoin autolla perässä. Pakkasin autoon kylmiä juomia ja jäitä. Meidän kämpän varustukseen kuuluu kunnollinen kylmälaukku josta on nyt todella apua. Treenaaminen näissä oloissa kun on jatkuvaa tasapainoilua kuumuuden siedon ja nestevajauksen välillä. Treeneissä on oltava runsaasti juomaa. Jos olet tulossa tänne kisaamaan, huolehdi siitä että yhdessäkään treenissä ei saa loppua juomat. Tähän ei voi olla kiinnittämättä liikaa huomiota. Sinun tulee olla koko ajan kärryillä paljonko pulloissa on jäljellä, ja kauanko niillä pitää pärjätä. Pienen huolimattomuuden seurauksena voi olla ensin pieni lämpöhalvaus, ja kisassa sitten vähän isompi. Olosuhteet ovat rajut ja maastot joissa treenataan ja kisataan, ovat Konalla vaativat joka lajissa.

Paasaus sikseen, mutta tässä kuitenkin lämpöhalvauksen oireet, jotka on hyvä tunnistaa:

  • Lievän lämpöuupumuksen oire on väsymys, varmasti moni tunnistaa tämän oireen kuumassa tehdyn suorituksen jälkeen. Tämä ei ole vielä kovin paha homma ja selvitettävissä 🙂
  • Vakavan lämpöhalvauksen ensimmäinen oire on kehon kuivumisesta johtuva hikoilun loppuminen = kuiva iho
  • Heikotus
  • Ripuli
  • Pahoinvointi
  • Sekavuus
  • Verenpaineen lasku -> iho menee kananlihalle ja paleltaa
  • Näköhäiriöt
  • Tajunnan menetys ja kouristelu

Kuumuudessa urheileminen on nyt puheena, koska yleisurheilun MM kisat ovat Dohassa ja siellä on mm. siirretty maratonjuoksu yölle, jotta ei olisi niin kuuma juosta. Kaitsu totesi tänään treeniin lähtiessä, että ”Tervetuloa tänne kokeilemaan kun juostaan maraton ja vähän muutakin! Suomalainen kyllä kestää kuumuutta, mutta ei sitä hommaa missään Nilsiässä harjoitella.”

Tämän takia täällä Konalla ollaan jo nyt. Pitää pystyä tekemään riittävästi treenejä joissa kehoa totutellaan olosuhteisiin. Treenien on myös oltava tarpeeksi pitkiä jotta elimistö on valmis kisapäivänä ja toimii kuten pitää. Kovin pitkiä treenejä ei voi tehdä enää kisaviikolla, siksi tänne tullaan näin aikaisin.

No Energy Labilla tehtiin tänään juoksu 2x7km, mikä meni kaikin puolin todella hyvin. Siellä oli myös Setolan Tero ja Aino Luoma, anteeksi Aino kun en tunnistanut sinua. Vasta jälkeenpäin tajusin että siellä oli tänään vain kolme juoksijaa treenaamassa, ja kaikki suomalaisia 🙂

Energy Labin kääntöpaikka. Kisassa se on vähän aikaisemmin, mutta treeneissä Kaitsu käy aina koskemassa tuota porttia.

Laitoin Instagramin Stooriin vähän infoa että mikä se Energy Lab oikein on. Alue on siis tiedepuisto Natural Energy Laboratory, jossa tehdään merentutkimusta ja tutkitaan erilaisia luonnon energiamuotoja esim. tuuli- ja aaltoenergiaa ja esim. mikrolevien hyödyntämistä ravinnoksi jne. Käytännössä aika ankea teollisuusalue. Tämä paikka on Ironmankisassa juoksureitin vaikein osuus jossa kuumuus on todella seisovaa ja siellä on myöskin juoksun kääntöpaikka.

Juoksun jälkeen otettiin yksi tärkeä valokuva. Kaitsu valittiin viime kesänä Rudy Project the ONE juoksulähettilääksi. Tänään otettiin käyttöön the ONE juoksulasit, ja napattiin kuva jonka kaikki lähettiläät ottavat. Lasit ovat tulossa myyntiin vuoden vaihteessa, jos kiinnostelee ostaa itsellekin täydelliset juoksulasit.

Jos haluat nähdä videoita täältä, ota seurantaan Instagramissa @aquaplustriathlon

Nyt me aletaan tekemään iltapalaa. Huomiseen! -Tuuli