Mitä Kaitsu syö?

Ihmisiä kiinnostaa hirveästi mitä toiset syövät. Tätä välillä kysytään meiltä, ja yleisin luulo on että Kaitsu syö varmaan tosi paljon, koska urheilee ja lisäksi ajatellaan, että sillä on joku erittäin tarkka ruokavalio. No näinhän ei ole. Pidettiin loppuvuodesta yksi päivä ruokapäiväkirjaa, ja otin kuvat kaikista Kaitsun ruuista. Päivä oli marraskuussa tiistai 27.11. Tässä ne ruuat ovat:

Aamiainen klo 8:30

Aamiainen klo 8:35. Me syödään monesti aamupalaa suht myöhään, koska työ on sellaista että painottuu iltaan. Arkiviikon useimpina iltoina Kaitsu on kotona vasta 20-21.30 aikaan, joten ihan heti ei voi siitä mennä nukkumaan kun treenien ohjaamisen jälkeen on paljon adrenaliinia itselläkin. Niinpä aamuisin herätään yleensä kasilta jos ei ole tarvetta nousta aikaisemmin. Muutenkin uni on niin tärkeä asia, että Kaitsu mielellään nukkuu aina mahdollisimman pitkään, jotta saa paremman palautumisen. Tässä aamiaisen sisältö:

 • kahvia ja kevytmaitoa
 • vissyä ja magnesiumpore. Kyllä, poretabletti porejuomassa…More is more 🙂
 • kaurapuuroa maitoon keitettynä + mehukeittoa ja marjoja. Meillä on haudutuskattila, ja se on paras keittiöostos ikinä! Meistä ei kumpikaan tykkää yhtään vesipuurosta, kuten ei varmaan moni muukaan. Olen ihan varma että monelle puuro on inhokki ihan vaan siksi ettei ole koskaan saanut HYVÄÄ puuroa, vaan jotain vetistä ja suolatonta limaa. Haudutuskattilaan voi heittää maidon, hiutaleet ja suolan kerralla, ja levy päälle. Samalla kun keität kahvia ja teet muita ruokia, puuro valmistuu itsekseen, eikä tarvi hämmentää eikä pelätä että maito palaa pohjaan tai kiehuu liedelle. Suosittelen, sillä maitopuuro parantaa elämäsi laatua. Mun mielestä maitoon keitetty puuro on melkein kuin pullaa ja voin syödä sitä jopa ilman mitään lisukkeita kunhan siinä on suolaa. Se on myös ihan eri tavalla täyttävää kuin vesipuuro. Jos et syö maitotuotteita, varmaan tämän voi kauramaitoonkin keittää, pitää varmaan kokeilla kaurakaurapuuroa joku päivä.
 • 2kpl ruisleipää, margariinia, kinkkua, juustoa ja vihneitä päälle. Leivän päälle tulee usein myös keitettyä kananmunaa, niin saa enemmän proteiinia aamupalaan.
 • aamiaisen kanssa menee myös: B, C, rauta ja D-vitamiini. Tässä taitaa olla myös omega3-valmiste.
Lounas klo 13

Lounas kotona klo 13. tässä välissä on käyty Pepin kanssa ulkoilemassa ja tehty toimistohommia, eli varmaankin harjoitusohjelmia ja testituloksia. Meillä molemmilla lounas on päivän ainoa lämmin ruoka. Ihan ajankäytön takia, mikä johtuu iltapainotteisesta työstä, ei ole mahdollista syödä erikseen myös päivällistä. Itse en pystyisi syömäänkään kahta kertaa päivässä lämmintä ateriaa.

Tuo olikin muuten hyvä ruoka! Ja nopea tehdä. Savulohipastaa ja salaattia + raejuustoa. Juomana vissyä. Tässä resepti tähän ruokaan:

 • kokonainen pieni savulohi tai file. Savustettu lohi on helppo käsitellä myös kokonaisena.
 • ruokakermaa
 • tilliä
 • sipulia
 • pakasteherneitä
 • suolaa tai kalaliemikuutiosta pieni pala
 • pastaa

Ihan ensin laita pastavesi kiehumaan, koska kastike valmistuu hyvin nopeasti, ainoa kypsennystä vaativa aines on sipuli, kaikki muu on valmista nautittavaksi heti. Kuullota sipulisilppua kattilassa (tai purjoa), lisää kerma. Sitten lohet paloina sekaan, silppua tilliä, purista sitruunaa sekaan ja mausta valkopippurilla tai mustapippurilla ja maista tarviiko suolaa? Ei välttämättä tarvi kuin vähän. Heitä sekaan myös pakasteherneet. Ja sitten kun pasta on valmista on myös soosikin. Jos haluat hifistellä, laita annokseen kapriksia, ne piristävät rasvaista lohta ja muutenkin täyteläistä annosta hyvin. Tätä voi syödä myös uusien perunoiden kanssa kesällä, terassilla kun aurinko paistaa. Ruokajuomana olut tai valkoinen viini. Tai vissy, jota juomme varmaan satoja litroja vuodessa.

Välipala klo 16.

Tämän ruuan jälkeen ei näköjään ole juotu kahvia, koska Kaitsu on tehnyt treenin hyvin pian ruuan jälkeen. Treeni oli 1:26h pyörää trainerilla. Sitten on klo 16 syöty välipalaksi vaniljarahkaa ja banaania ja klementiini. Ja tästä Kaitsu on lähtenyt ohjaustöihin, eli juoksemaan Pispalan portaissa. Mukaan on lähtenyt juomaa treeniin, geeli ja patukka, sekä palautusjuoma treenin jälkeen kotimatkalle juotavaksi. Voi olla että tuota geeliä ei ole syönyt, mutta aina näitä mukana on. Treeni on siis klo 18-19:15 porrasjuoksu.

Eväät klo 18-19:30

Kotona joskus 20:10 aikaan, ja sitten on vielä tehty pikku pyörätreeni trainerilla 27min. Ja sitten on syöty iltapala. Tämä on aina samanlainen.

Iltapala klo 21
 • teetä ja hunajaa
 • kaksi riisipiirakkaa tai ruisleipää joissa margariinia, kinkkua, juustoa ja tässä keitettyä kananmunaa ja vihanneksia
 • maustamatonta jugurttia, puolikas bansku, mehukeittoa ja mysliä.

Tällainen on aika hienosti mennyt päivä, kun on voitu syödä kotona lounasta. Kotona tehty ruoka on terveellistä ja hyvää, vaikka itse sanonkin. Aika harvoin niin onnistuu, useimmiten Kaitsu lähtee treenaamaan Tampere/Ylöjärvi suuntaan itsekseen tai jonkun valmennettavan kanssa, tai sitten on testejä ripoteltu pitkin päivää, jolloin ei ole mahdollista olla kotona. Me asutaan 45km Tampereelta, minkä takia päivät voi venyä niin että aamulla lähtee ja illalla tulee kotiin. Silloin lounasta syödään esim. Ylöjärven Juustoportissa, jossa on hyvä kotiruoka buffet klo 16 asti. Joinakin päivinä aikataulut on hankalat, kun ohjelmaa on paljon. Pelkät ohjaukset ei haittaisi, mutta lisäksi on omat treenit, jotka on Kaitsulla prioriteetti nro 1. Vaikkei ehtisi syömään, treenit tehdään ja mennään vaikka suoraan ohjaamaan kolmeksi tunniksi. Treeniä ei lyhennetä sen takia että ehtisi syömään. Silloin voi käydä niin huonosti että tulee ”oikeasta” ruokailusta taukoa moneksi tunniksi, ja lämmin ruoka venyy. Nämä on tosi pahoja, eikä niitä saisi tulla yhtään Kaitsulle, mutta niin vaan tulee silloin tällöin ja se on huono juttu. Tämän takia kysyn joinakin päivinä missä välissä meinaat syödä? Urheilijalla ei saisi tulla pitkiä taukoja ruokailuissa jotta energiataso olisi koko ajan hyvä, eikä lihasmassa heikkene.

Tässä on kesä 2014! ja omenahetki menossa. Pepin herkkua myös.

Tähän on nyt hyvä laittaa myös huomio, että Kaitsu on 51v, jolloin elimistö ei enää kuluta yhtä lujaa kuin vaikka 20-30v miehellä. Ihmeen vähän tätä ikäjuttua mainitaan ravintokeskusteluissa, vaikka sillä on ihan huomattava merkitys. Ehkä sinä lukija siellä olet itsekin huomannuyt että 35v jälkeen kiloja kertyykin vyötärölle? Ja sitten taas 40v jälkeen? 50v energiankulutus alkaa olla jo pikkulinnun tasolla jos ei liiku riittävästi. Niinpä. Siksi liikunta on erityisen tärkeää kun ikää tulee. Tästä saatiin hyvä esimerkki yhdessä yhteistreenissä, kun meillä oli uuden vuoden yhteislenkki juoksu 24km täällä maalaismaisemissa, mäkisessä maastossa. Kestoa tuli 2:20h ja Kaitsulla paloi 1600kcal. Mukana juoksi meidän nuoria 16-17v ikäisiä, ja siinä hämmästeltiin kun lähes saman painoisella nuorella miehellä energiaa paloi lähes 4000kcal. toki tuo oli Kaitsulle kevyttä vauhtia, mutta silti. Kuvainnollisesti: nuoren miehen energiankulutus on kuin juhannuskokko ja 50v miehen kroppa on enemmän sellainen hiilillä toimiva pallogrilli.

No nyt Kaitsu on parhaillaan leirillä Lanzarotella. Siellä energiantarve menee ihan eri sfääreihin verrattuna kotioloihin. Kun treenitunteja kertyy, energiamylly jauhaa kropassa lähes 24h, silloinkin kun treenit on päättyneet. Sinne pitää sitten syöttää jatkuvasti geeliä, patukkaa, juomia, pitsoja ja buffetruokailuja jotta treeni kulkee kuten pitää. Ja tietysti kahvia.

Terkkuja Lanzarotelle ja mukavaa helmikuuta meille tänne talven keskelle!