Extreme Finntriathlon Levi

Ajattelin heti kirjoittaa blogin, kun kaikki kisafiilikset on vielä hyvässä muistissa. Tämä kisa oli jo kalenterissa viime vuoden puolella. Halusin ehdottomasti jotain uutta ja erilaista kisaa tähän kesään. Ja voin sanoa että päätös oli täydellinen. Kuten varmasti olette huomanneet, kilpailen tänä kesänä vähän ja harkitusti. Tämä siitä syystä, että haluan varmasti antaa parastani Mallorcan Ironmanissa. Tästä samaisesta syystä en tänä vuonna kilpailut Joroisilla. Olisin kuitenkin joutunut vetämään siellä itseni ihan äärirajoille. Minun on vaan pakko säästellä itseäni. Mutta mennään päänäyttämölle pohjoiseen!

Tämä Levin reissu oli samalla meidän perheen kesäloma:) Lähdimme tiistai iltana ajelemaan kohti Lappia. Saimme käyttöömme upean mökin joka lisäsi vielä kisafiilistä. Kiitos Ossi ja Ekocoil joka on ollut tukemassa minua alusta saakka, kun KohtiKonaa 2013 käynnistyi. Upeat on kyllä Levin maisemat ei voi muuta sanoa.

Kävin keskiviikkona uimassa Immeljärvessä ja vesi todellakin oli lämmintä, olisiko virallinen mittaus ollut 19.2c. Kyllä olen uinnut mustissa vesissä mutta en ikinä näin mustassa. Legendaarista. #immelblack

Torstai on toivoa täynnä. Nimittäin lähdettiin Tuulin kanssa kiertämään pyöräreittiä. Tuuli autolla minä pyörällä, niin pääsin hyppäämään auton kyytiin jossain vaiheessa. Jo ensi kilometreistä lähtien kävi selväski että onneksi on keksitty wattimittari. Jylhät maisemat ja matala puusto hämäävät tieprofiilia, joka oli loivaa nousua. Monin kohdin tuli etelän leireiltä tuttu ilmiö, reitti näyttää menevän alamäkeen, mutta todellisuudessa noustaan ylöspäin, kun katsoo mittaria ja ihmettelee #eimihinkään. Tässä videossa fiiliksiä tuolta reissulta jossa pyörälenkki venyi kun oli niin hienoa.

Juoksureittiin ei voinut tutustua etukäteen, ei ollut aavistustakaan mihin pitäisi lähteä. Ja ehkä parempi niin olikin. Sitten kisan kulkuun.

UINTI 1,9km aika 31min

En tiedä johtuiko veden väristä vai mistä, mutta en ole ikinä saanut niin tylyä palautetta Tuulilta jälkeenpäin uinnista. ”Ei metriäkään suoraan, oli lähdettävä pois katsomasta”. Kärjessä meni Leskisen Mira omia menojaan ja itse uin yksin, tosiaankin hyvin heikon esityksen jälkeen rantauduin aikaan 31minuuttia.

PYÖRÄ 120km aika 3h15min

Tämä oli itselle koko kilpailun tärkein osuus. Tiesin tasan tarkkaan mitä tehoa tulen pyöräilyn aikana käyttämään, eikä mittarissa ollut esillä kuin keskiwatit. Tavoite oli 225W, mikä oli 16W enemmän kuin Hawailla. Painokiloa kohti 3,68W/kg ja minulle laktaatit tuolle määrälle on 2.0. Heti alusta saakka tajusin että tämä tulee olemaan helppoa. Nimittäin edellisellä viikolla olin väsyneillä lihaksilla ajanut nousevavauhtisena 3x40km, joista keskimmäisen 225W ja silloin ajattelin että jaksanko ajaa. Ja lopussa vielä ihan viimeisellä kympillä keskiwatit nousivat, tietenkin lopun nousu Panorama-hotellille vaikutti tähän. Mutta en siis hyytynyt 🙂 Reitti on upea, tiet hyvin rauhallisia ja siellä ollaan yksin hienon luonnon keskellä, mikä luo oman fiiliksen.

levipy

kuva Finntriathlon

JUOKSU 21,1km aika 2h07min

No huh,huh. Koskaan ei ole tarvinnut pelätä juoksuosuutta, mutta nyt oli pakko suhtautua tähän vakavasti. En missään nimessä voi nyt loukkaantua, ja tämä riski on tällaisessa maastossa olemassa. Juoksuhan alkaa kunnon kyykytyksellä. Suoraan T2 lähtee porrasosuus alas, ja niitä portaita on 700kpl. Verrattuna esim. Pispalan Portaisiin joissa on 300 askelmaa. Portaat meni mukavasti kokista juodessa, jonka nappasin Tuulilta mukaan vaihdossa. Lähdin juoksuosuudelle toisena, edellä meni joukkue ja sellainen oli tulossa myös takaa.

Portaiden jälkeen oli 7km teknisesti helppo osuus latupohjaa kohti Kätkätunria. No helppoa ja helppo, nousuahan tämäkin oli pääosin. Juuso jakoi infotilaisuudessa reitin kolmeen erilaiseen seiskaan ja se oli itselle helpottava tieto josta oli henkistä apua kisan aikana. Toinen seiska oli pelkää kivikkoa ja erittäin teknistä niin ylös kuin alas. Tässä noustiin Kätkälle 505m korkeuteen ja vauhti oli tässä hyvää, ”juostiin” (käveltiin) Koutaniemen kanssa samaa vauhtia ylämäki mutta sitten laskuosuudella otin niin varovasti, että annoin Mikon mennä menojaan.  Alastulo oli jyrkkää, kivistä polkua jossa sateiden irrottamaa irtokiveä. Tässä oli suurin riski ja selvisin siitä. Onneksi tiesin tämän etukäteen ja siitä infottiin hyvin.

Kätkälle

kuva Finntriathlon

Viimeinen niitti ja 7km. Tätä on ihan turha edes kuvailla, se pitää itse kokea. Alla oli kuitenkin jo reilusti yli 5h aerobisella kynnyksellä, ja sitten lähdettiin 40% nousuun ja saman tien mittari punaiselle ja anakynnykselle. Edessä oli siis nousu Levin Black-rinnettä, joka on Maailman Cup-rinne. Nousu kesti reilusti yli 20min ja pohkeet oli niin kovilla, koksa kantapäätä ei voinut laskea maahan tai olisi kaatunut taaksepäin. Moni kilpailija tulikin tätä ihan neliveto päällä, enkä yhtään ihmettele. Hatunnosto jokaiselle joka tämän tuli ylös 535m vertikaalia. Rinteen pituus noin 2km. Blackin jälkeen noustiin vielä huipulle palovartijan majalle ja kierrettiin laki näköalatasannetta piktin. Se oli huikean hieno kohta kisassa vaikka väsymys painoikin tuli maisemaa ihailtua. Loppu onkin legendaa. Hagqvistin Antti teki tästä kaikkien aikojen Finntriathlon-livelähetyksen Facebookkiin 🙂 Antti ajoi fatbikella ihan helkutin jyrkkää alamäkeä yhdellä kädellä ja kuvasi ja kommentoi samaan aikaan meikäläisen juoksua. Downhill-miehiä meni vasemmalta ja oikelta ohi. Itsellä nilkat huutaa hoosiannaa irtokivistä tietä painaessa menemään. Selvisimme molemmat maaliin hengissä. suurkiitos Antille, tästä on vaikea laittaa paremmaksi.

huipulla

kuva Finntriathlon

Maaliin tullessa oli hieno fiilis, kaikki meni suunnitelman mukaan ja onnistuminen oli henkisesti tärkeää. Tästä eteenpäin harjoitukset vaan kovenee ja aikataulussa edetään. Ja olihan se kisasuorituksenakin kova, alle 6h noissa maastoissa. ensi vuonna saa tulla haastamaan 😉 Kiitos Finntriathlonille, on huikea porukka ja sitoutuminen tekemiseen. Itse yrittäjänä arvostan sitä että asiat tehdään niin hyvin kuin mahdollista ja jos epäkohtia tulee, ne laitetaan kuntoon. Toivon vilpittömästi että ihmiset löytävät tämän kilpailun tiheässä kisakalenterissa. Levi on erilainen kuin muut.

palkinlevi

porot

 

 

 

Vastaa